“Minuni” natural carstice

1. PESTERA GURA  PLAIULUI – 3 km – se afla la nordul satului Topeşti. Altitudine 650 m. Este săpată de apă în calcare jurasic-cretacice. Lungă de 150 m, peştera începe cu un mic aven de 7 m, având forma unei crăpături. Se coboară pe un trunchi de copac sau pe o sfoară într-o sală mică dupa care urmeaza o sala mare lungă de 70 m şi înaltă de 4 m. Concreţiuni foarte bogate şi frumoase. De la mijlocul sălii un pasaj în pantă conduce într-o altă sală paralelă cu prima, la fel de mare şi de concreţionată. La sol, mici bazinaşe cu apă în care trăiesc nirfagi. Este o pestera calda si umeda.
2. Podul lui Dumnezeu – 30 km – Unul din cele trei poduri naturale din lume se afla in Ponoarele, langa Baia de Arama. Legenda spune ca de mult aici locuia necuratul, chiar in pestera Ponoare. Saturandu-se de raul pe care acesta il facea oamenii i-au cerut lui Dumnezeu sa-i scape de el. Astfel Dumnezeu a lovit cu palma tavanul pesterii si acesta s-a prabusit peste intrare.
Cu toate acestea, Necuratul a scăpat, ieşind pe sub deal, pe cealaltă gură a peşterii, cea care duce spre Lacul Zătonul Mare. Nervos, Aghiuţă s-a agăţat cu ghearele de vărful Dealului Peşterii, formand şanţuri in calcar, locurile numite campiile de lapiezuri Afrodita şi Cleopatra. Dracu s-ar fi urcat apoi pe Stanca Diavolului, loc de unde veghează la oamenii care intră in peşteră şi pe care uneori ii ineacă in Lacul Zătonul Mare.
3. Pestera Ponoarele – este accesibila turistilor putand fii vizitata pe tot parcursul anului, se afla intr-un grad avansat de distrugere cu un numar mare de stalactite rupte si stalagmite dislocate din galeria fosila.
4. Pestera Closani – Centru de seismologie – 20 km – Aceasta pestera, situata intr-o zona pitoreasca din nordul Muntilor Mehedinti, este o adevarata atractie naturala, fiind protejata de lege, intrucat a fost declarata rezervatie naturala de tip mixt, aflata in zona de protectie a Parcului National Domogled – Valea Cernei.
5. Cheile Sohodolului – 18 km
Puteţi vizita unul dintre cele mai frumoase peisaje carstice ale României, tărâmul alpiniştilor. La mai puţin de o jumătate de oră distanţă de Tismana, Cheile sunt la picioarele tale. Odată ajuns acolo, îţi doreşti să te întorci cu prima ocazie.
Fiecare colţ de stâncă, fiecare loc prin care apa răzbate victorioasă îţi dă ghes să renunţi la maşină şi să parcurgi pe jos mare parte din cei zece kilometri ai Cheilor. Dacă ai noroc de vreme însorită, poţi fotografia peisaje impresionante.