Complexul Cultural si Cultual

1. Manastirea Tismana – 5 km
Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Mănăstirea se află pe teritoriul orașului Tismana din județul Gorj, la 5 de km de pensiune.
Reprezintă un monument de reculegere și închinăciune, de cinstire a credinței noastre strămoșești, un edificiu de prea frumoasă artă străveche. Ea a fost și un post de apărare al țării în vremuri de război, de găzduire a multor personalități pătrunse de un înalt patriotism.
Despre mănăstirea Tismana:
„Iată cea mai veche și mai măreață din toate mănăstirile de peste Olt” Grigore Alexandrescu
„…măreț cuib al Basarabilor” George Coșbuc
„o lume de inchipuiri, de basme” (cum a deslusit-o Alexandru Vlahuta),
Ctitorul manastirii este Cuviosul Nicodim cel Sfintit de la Tismana (1310-1406) – lui ii apartine alegerea a arhitecturii si a decoratiunilor acesteia. Constructia din zid a fost realizata cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu Negru Voievod (1377-1383) si fiii acestuia Dan I (1384- 1386) si Mircel cel Batran (1386-1418).
2. Muzeul Tezaurului – 5 km
Tezaurul Bancii Naționale a României a fost ascuns la Mănăstirea Tismana spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Incă din luna iulie 1944, guvernatorul BNR (Banca Națională a României) luase măsuri ca să se transporte și să se depoziteze aurul BNR la Mănăstirea Tismana, datorită contraofensivei sovietice care ajunsese în Basarabia, teritoriu românesc. Mai întâi a fost ascuns în una din pivnițele din subsol. Considerându-se loc nesigur, s-a amenajat un spațiu în Peștera Mănăstirii, în ciuda evenimentelor de după 23 august 1944 când sovieticii instituiseră o supraveghere cruntă asupra întregii țări. În zilele de 14-16 septembrie 1944 acțiunea se terminase în cel mai mare secret.
Pe lângă depozitul BNR mai fuseseră ascunse și 51 casete de aur polonez.
3. Schiturile Manastirii – 6-8 km
De la mănăstirea Tismana, pe cărări de munte, se ajunge la cele trei sihăstrii: Cioclovina de Jos,Cioclovina de Sus si Valea Frumoasa.
Documentele menţionează o serie de schituri şi mănăstiri închinate Tismanei. Dintre acestea o parte se datorau călugărilor Tismanei, care, în căutare de locuri pustii, îşi făceau chilii izolate.
În schiturile „Cioclovinelor”, erau îngrijiţi bolnavii de ciumă, aduşi din sate în aceste locuri pustii, pentru a evita contagiul, de către aşa numiţii „ciocli”. În această piatră a durerii, s-au ridicat cele trei schituri.
4. Bisericile satului
– de lemn-Gornovita – 1 km Biserica de lemn din Gornovita are o vechime de aproape 400 de ani; Inca functionala. Aici turistii isi sarbatoresc nuntile de aur si de argint cu tot ceremonialul specific taranesc.
– de piatra-Valcele – 3 km  construita complet din piatra cioplita manual de mesteri italieni. Are o vechime de peste 100 de ani.
– monumentala-Topesti – 1,5 km este spectaculoasa prin dimensiune si stil.